Av Walderik Birgherson Gröne

De flesta av dessa rätter fungerar bra som sidorätt, men vissa kan också stå för sig själva.


Arbolettys (en slags omelett)

8 port. Enkel. Engelskfranskt 1400-tal. Ingred: 8 msk mjölk, 8 msk smör, 120 g cheddarost, 8 ägg, 4 tsk torkad persilja el 4 kvist finhackad färsk persilja, 1 tsk salviapulver, 1 tsk ingefärspulver, 1 tsk galgorotspulver (hur du nu skall få tag i det) Blanda mjölk, smör och ost i en panna och koka upp långsamt. Häll upp äggen i en skål och vispa försiktigt. Krydda äggen. När osten smält, blanda ner äggmixen och rör om. Tillaga till du tycker det är färdigt. Lägg över på en tallrik och servera varm. Variation 2: börja som ovan, men knäck äggen i stekpannan utan att förstöra gulan. Blanda kryddorna i en liten skål. Strö dem över ägg och ostblandningen i stekpannan. Rör försiktigt om vid kanten av pannan. Se till så att inte ostblandningen bränner vid. Om du vill kan du garnera med en persiljekvist.


Fetmjölk

Ca 2 port. Medel. Engelskt 1400-tal. Ingred: 2 koppar fet mjölk, 3 vispade ägg, 1 knippa färska örter (timjan, rosmarin, persilja etc), ½ tsk baconfett Mal örterna i en mortel el dyl. Pressa dem genom en sil för att få ut saften. Spara saften och släng örterna. Värm mjölken till kokpunkten på medelvärme. Vispa äggen och häll dem genast i den heta mjölken. Rör om. Häll i örtsaften och rör om. Tag bort kastrullen från värmen och låt den svalna något. Lägg en ostduk i ett durkslag som ställes i en bunke. Häll ägg-mjölk-blandningen igenom anordningen och låt svalna. Pressa ut så mycket vätska som du kan med en sked el en assiet. Häll bort vätskan. När massan har slutat droppa tar du upp ostduken och för över massan till en tallrik. Pressa den platt med en sked. Skär den resulterande kakan i 1 cm tjocka remsor. Hetta upp baconfettet i en stekpanna. Stek remsorna bruna på båda sidorna. Häll över på serveringsfat och servera varm. Du kan om du vill ha på salt och peppar efter smak och garnera med örtkryddor. Variation 2: utelämna örtsaften och häll i stället i en tsk sandelträbark som du sedan avlägsnar efter det att äggen har blivit färgade. Variation 3: Utelämna örtsaften. Häll istället i en nypa saffran i den blöta massan och rör om väl.


Koka ägg i mossa

Mycket gammal tillagningsmetod. Linda in ett ägg i fuktig vitmossa. Lägg äggpaketet nära, men inte direkt i eld. Lyssna noga, efter en liten stund hörs ett knäpp. Då är ägget färdigt. Om du inte får ägget kokt, så har du det för långt från elden. Om det bara blir torrt och äckligt, så kan det vara för nära eller mossan för torr.


Kungspudding

1 port. Medel. England 1596. En intressant sidorätt som kan användas som alternativ till ris el kryddad vetevälling. Ingred; 1 kopp havregryn, ½ l grädde, 1 ägg blandad med en äggula el 1 ankägg, 1 tsk malen svartpeppar Blötlägg havregrynet i grädden i ungefär 3 tim i en kastrull placerad i kylskåp (tänk bakterier). Lägg i äggblandningen i gryn/gräddblandningen. Blanda väl. Koka upp blandningen försiktigt. Rör konstant. Reducera värmen och låt sjuda. Rör om hela tiden tills dess att blandningen är ganska tjock och lossnar från sidorna av kastrullen. Var försiktig så att du inte använder för hög värme, ty då separerar grädden. Serveras varm.


Saffranspaj

6 Pers. Medelsvår. Medeltida. Ingred Fyllning: Safranspulver, 6 äggulor, 3 ½ dl vispgrädde, 1 1/4 dl mjölk, 65 g strösocker, 1 krm havssalt Ingred smördeg: 225 g vetemjöl, 65 g smör, 40 g flott, kallt vatten Börja med smördegen. När den är klar gör ett degskal som är 5 cm högt i en pajform med 20 cm diam och med löstagbar botten. Lägg torra bönor på degen i botten av formen, så att den inte blir bubblig och så den torkar bättre. Grädda den i 200* i 15-20 min. Ta bort bönorna och ställ in formen igen i 160* 6-8 min, tills den är torr och fast. Kom ihåg att en kakform är djupare än en pajform, så ett pajskal kan behöva längre gräddningstid än vanligt. Lös saffranet i 2 msk vatten tills vattnet är mörkgult. Vispa äggulorna lätt i en skål, vispa sedan ner grädden, mjölken, sockret, saffransvattnet och saltet. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i 160* i ca 45 min el tills den precis har stannat i mitten. Serveras varm. Gör små pajer om du vill. Av hela degreceptet kan man få 36 småpajer med 7,5 cm diameter. Man behöver 2/3 av fyllningen till den mängden.


Äggsallad

Lätt. Medeltida. Ingred: Vitvin, finhackad lök, grädde, salt, saffran, salvia, timjan, fin senap Koka en sås av ingredienserna. Häll såsen direkt på hackade eller skivade hårdkokta ägg. Låt det hela kallna och tillsätt finskuren gräslök.