en föreläsning av Hanna of Hanecnolle
Översättning Elsa Snakenborgh

Inledning
Rätt huvudbonad är pricken över i för din dräkt, den detalj som får dig att se medeltida ut istället för bara annorlunda. Detta gäller särskilt om du har kort hår, som jag. Det är också så att känslan av en slöja eller en hatt är något man inte är van vid från sitt moderna liv. För mig är det en hjälp för att kunna ta steget över till en medeltida person. Dessutom kan slöjor vara mycket bekväma!
Den här artikeln är ämnad att ge en generell uppfattning om huvudbonader som burits under olika epoker, information om de olika typer av slöjor som jag bär så att du kan göra egna, och några källor som kan vara till hjälp om du vill ta reda på mer om ämnet. Jag vet långt ifrån allt, men jag hoppas kunna ge några idéer.

Färger och material
I historiska källor nämns oftast linne och silke som material i slöjor. Det finns referenser till bomull, men jag har inte kunnat dra någon slutsats om hur vanligt det var.
För slöjor fungerar mjuka, lediga tyger bäst; materialet måste falla vackert, och eftersom det alltid ligger an direkt mot huden måste det vara bekvämt. Jag har några bomullsslöjor, några av blandat material, bland annat bomull och rayon, och en i silke.
För tidiga perioder, fram till 1000- eller 1100-tal, kan slöjor vara i vilken färg som helst som du skulle använda till din övriga dräkt (håll dig till naturliga färger, helt enkelt). Senare verkar slöjor som avbildats vara uteslutande vita. Jag har också sett några referenser till slöjor som färgats med saffran (gult).

Att fålla slöjor
Ett tidsenligt sätt att fålla är med en rullad fåll, vilket inte är helt lätt att åstadkomma. Ett bra sätt att fuska är att köpa färdiga scarves, eller att använda en mycket tät zick-zack. Det drar ihop tyget på samma sätt som en rullad fåll, men ger lite mer fransar. Mina förblir ofta ofållade eftersom jag inte kan fålla dem på riktigt och inte vill fuska. Jag försöker komma undan genom att vika in kanterna.

Mina slöjor
Hittills har jag inte vågat försöka mig på några höga huvudbonader, som till exempel 1400-talets heniner. Jag bär ganska enkla slöjkonstruktioner, och föredrar stilar som inte innebär alltför mycket nålar. Mitt råd är att hitta något du trivs med, och pröva det ett tag (gärna hemma) för att vänja dig vid känslan av att ha något på huvudet. På samma sätt som att bära en axelremsväska utan att den halkar av, krävs en speciell hållning. När du vant dig vid detta är det enklare att vänja sig vid andra stilar. Det enda jag har upptäckt som är omöjligt att göra med slöja är att borsta tänderna…

”Design” av slöjor
Det bästa att göra är att hitta något enkelt tyg och experimentera med det för att hitta de former och storlekar som passar dig. Det verkar finnas stora variationer i tidsenliga slöjor, och så vitt jag vet finns inga slutgiltiga bevis när det gäller deras former. De som beskrivs nedan är helt enkelt vad som fungerat för mig.

Tidiga rektangulära slöjor
De här passar bäst med olika tunikor, även om jag har sett bilder på arbetande kvinnor som bär liknande utföranden åtminstone in på 1300-talet.
Mina är 60 cm breda och varierar i längd från 140 till 300 cm (den sista kanske lite överdriven…) Den kortaste bär jag hängande över huvudet ner över ena axeln, och sedan lägger jag den längre änden tvärs över bröstet och över den andra axeln. Den längre lägger jag över bröstet och axeln på samma sätt och sedan snurrar jag änden till en rulle som ligger ovanpå huvudet som en turban (Mistress Kira visade mig det).

Hårnät med tunn slöja
En otrolig mängd olika varianter av den här konstruktionen bars under 1200- och in på 1300-talet. Hårnäten kunde dekoreras med guld- eller silkestråd i olika mönster. Banden kunde vara i vitt linne eller dekorerade.
Jag använder ett hårnät som jag köpt på ett apotek (jag antar att äldre damer använder dem för att skydda håret när de sover) och fyllt med löshår, två band (70 och 73 cm långa) och en mycket tunn slöja som är 57×160 cm. Man kan använda tyg att fylla hårnätet med om man inte har tillräckligt med hår… Det ena bandet går under hakan och är fastnålat i sig självt uppe på huvudet, det andra går runt pannan och är fastnålat på baksidan av huvudet. Det är det andra bandet som håller slöjan på plats.

Slöja och haklin
Den här sortens slöjor bars under en lång period, med start runt 1100-talet; man kan se varianter ända in på 1400-talet. Haklinet började bäras ungefär vid slutet av 1200-talet (enligt legenden introducerades de av Eleonora av Akvitanien när hon blev äldre för att dölja rynkorna på halsen). Under senare tid bars de oftast av äldre kvinnor och änkor.
Jag använder en tygremsa som jag binder diagonalt över huvudet, över pannan och runt bakhuvudet, för att nåla fast de här slöjorna i. Om du har mycket hår kan du kanske nåla fast slöjan direkt i håret. Cynthia Virtue visar på sin hemsida hur man kan använda två tygremsor, som dels går under hakan och dels horisontellt över pannan att nåla fast slöjan i.
Du kan se på min fantastiska teckning vilken form och storlek jag använder för mitt haklin. Den är klippt med den raka sidan på diagonalen som Lisa Ford (A Veiled Reference) föreslår. Den hänger under hakan och är ihopnålad på baksidan av huvudet. Slöjan läggs ovanpå, och nålas fast vid tinningarna och ovanpå huvudet.
Jag har en oval och en halvcirkelformad slöja att bära till den här konstruktionen (se bilden). En rektangulär skulle också fungera.

Fyrkantig arbetsslöja

Jag är inte helt säker på tidsenliga exempel för den här varianten; jag har sett liknande bilder på arbetande kvinnor på 1500-talet, och vet att kvinnorna i 1200-tals-museibyn i Berlin bär något liknande. Det här är en praktisk variant om du t ex arbetar i köket (du kan till och med borsta tänderna förhållandevis säkert i den). Slöjan bör vara ca 80×80 cm. Jag knyter två av hörnen på bakhuvudet. De andra två hörnen kan hänga fritt, eller också kan du vika in dem under slöjan på baksidan av huvudet (då ser det ut som om man har mer hår under slöjan).

Källor
Här följer några av de källor jag använt, med kommentarer.

Böcker om dräkter
Det finns en hel del opålitliga källor, men också en del riktigt bra. I synnerhet när man börjar forska kring något, är det bra att få hjälp av någon att tolka vad man ser på bilder. Det är alltid bra att dubbelkolla källor mot varandra.

Ford, Lisa Theresa Sherman och Melinda Herbring, A Veiled Reference, Compleat Anachronist #100, 1999
Ger en överblick av slöjor inom SCA:s tidsperiod, med teckningar och praktisk information om hur man bär 7 olika varianter.

Houston, Mary G. Medieval Costume in England and France, the 13th, 14th and 15th centuries, Dover, 1996 (publicerades första gången 1939)
Cunnington, C. Willet and Phillis, Handbook of English mediaeval costume, Faber and Faber, 196*?
Båda de ovanstående ger en bra överblick, med tydliga teckningar. Teckningar är ofta tydligare än originalbilderna. De är inte lika precisa, eftersom någon har förtydligat bilden, och vad du ser är någons tolkning. De här böckerna är bra för att få en generell uppfattning om vad som gäller, men kontrollera alltid några originalbilder också.

Piponier, Francoise and Perrine Mane, Dress in the Middle Ages, Yale UP, 1997
En bra bok med mycket information om klädedräktens sociala bakgrund, källor för historiker et c. Det irriterande med den är att den inte har några fotnoter, så man kan inte kontrollera några av de mer intressanta påståendena de kommer med.

Böcker om arkeologi
Den här ger mer information om material och tekniker som användes, men är inte alltid lätt att tyda.

Crowfoot, Elisabet, Frances Pritchard and Kay Staniland, Textiles and Clothing, c 1150-c.1450, HMSO, 1992

Böcker om konst
När du väl vet vilken tidsperiod du är intresserad av är konstböcker ett bra sätt att få mer information, eftersom de ger bildkällor. För större delen av medeltiden är illumineringar bra bildkällor. Skulpturer är också bra, men blir ofta otydliga på fotografier. För senare perioder är målningar också en bra källa.

Till exempel:
Illuminated Manuscripts, Treasures of the Pierpont Morgan Library, New York
Det här är en mycket bra bok om du kan få tag på den, med många små färgbilder från manuskript från alla tidsåldrar.

Internet
Man kan hitta en hel del coolt på internet numera. För mycket information om huvudbonader, titta på Cynthia du Pre Argents (Cynthia Virtue) sida:
http://www.virtue.to/articles/veils.html

Översättarens tillägg:
http://www.kwantlen.bc.ca/~donna/sca/hairnets/