Danser
Balladdans
Enkelsteg vänster, enkelsteg höger. Ev två enkelsteg vänster, ett enkelsteg höger.
Farandole
Vanlig långdans med lite turer.
Hästarnas branle
Dubbelsteg vänster, dubbelsteg höger, upprepa fyra gånger. Herre och dam ställer sig mitt emot varandra. Herren skrapar två gånger med höger fot och tar ett steg åt höger. Snurrar tillbaka runt vänste axel. Damen väntar (klappar takten), gör därefter likadant. Upprepa.
Branle official
Dubbelsteg vänster (med spark och hopp om man vill), dubbelsteg höger. Upprepa två gånger. Sex enkelsteg vänster, (kan varieras så här: korssteg där man ömsom tittar från sin dam/herre och hälsar, ömsom mot och hälsar) lyft damen. Upprepa.
Jenny Pluck Pears (Country Dance)
Tre verser med refräng. Tre par i varje ring (damen på höger sida om herren).
Vers 1: kedja. När musiken börjar vänder sig dam och herre från varandra och tar tag i höger hand på den herre/dam som nu är vänd mot dem. Går förbi och tar tag med vänster hand i nästa. Upprepa två varv, dvs sex handslag. Vänd och gör likadant åt andra hållet.
Refräng: Herre 1 placerar sin dam i mitten av ringen, par 2 och 3 följer enligt musiken. Alla hälsar. Herrarna springer sedan (med sidsteg) ett eller två varv medurs runt damerna (som klappar takten om det känns fånigt att bara stå där) – beroende på hur mycket de vill stressa. Vänder och dansar lika många varv moturs. Sedan tar herre 1 ut sin dam ur ringen, och de övriga paren följer som ovan. Hälsning.
Vers 2: Sidestepping. Herre och dam tar fyra steg mot varandra så att deras högra axlar nuddar varandra. Fyra steg tillbaka. Därefter ett steg åt höger, ett steg åt vänster och snurr runt vänster axel. (den egna) Upprepa sidestepping, fast nu ska vänsteraxeln nudda partnerns. Sedan ett steg åt vänster, ett åt höger och snurra runt höger axel.
Refräng som ovan, fast nu är det damerna som placerar in herrarna i mitten och dansar runt.
Vers 3: Armings. Herre och dam lägger underarmarna mot varandra (inte armkrok) och går runt ett varv. (medurs fyra steg). Därefter steg åt sidan som ovan. Armings åt andra hållet, och sidsteg.
Refräng; nu är det herrarnas tur igen.
Strip the willow
Det råder delade meningar om huruvida den här dansen är medeltida eller inte… Herrar och damer står på två led, vända mot varandra.
Första paret möts i mitten, tar ”armkrok” (fast med händerna mot varandras armbåge) och dansar tre varv. Sedan släpper herren sin dam, och hon dansar ett varv med nästa herre (inte i mitten, utan på hans plats), sedan ett varv med sin partner, ett varv med herre nummer tre, och så vidare hela raden ner.
Längst ner dansar paret tre varv igen, och sedan är det herrens tur att dansa med alla damerna som ovan. Sist dansar paret ned längs raden igen, men den här gången dansar både herren och damen med alla damer respektive herrar i raden.
Avslutar med tre varv och ställer sig längst ner i ledet.
Par nummer två upprepar, och så vidare. De par som inte är upptagna får gärna ta ett varv i mitten när de känner för det. Vanligt är också att alla klappar takten. En mycket svettig dans som inte bör göras med för många deltagare.
Ulven, räven och haren
En ”uppvärmningsdans” som jag lärt mig av Gycklare Blå. Förmodligen inte tidsenlig, men bra för att komma igång.
Damerna och herrarna i två rader mot varandra. Optimalt om antalet deltagare är delbart med fyra. Dessutom är det trevligt om alla sjunger med.
Herrar och damer går mot varandra på tre steg, hälsar på det fjärde och går tillbaka på fyra. Upprepa. Sju stamp i golvet, omväxlande vänster och höger fot. Sedan byter man plats moturs inom sin ”fyrkant” på fyra steg med snurr. Upprepa.
Texten går ungefär så här (jag har hört många variationer):
Jag såg en ulv, en räv, en hare
Jag såg dem dansa alla tre
Jag såg en ulv, en räv, en hare
Jag såg dem dansa alla tre
Och jag dansade också med
Ulven, räven och en hare
Och jag dansade också med
Dansade med dem alla tre
Lekar
Fjäderboll
Man står tätt i hop och försöker gemensamt med händerna hålla bollen i luften så länge som möjligt. (Egentligen ska man använda fötterna, men det kan bli farligt.)
Omvänd blindbock
En person har bjällror, resten ögonbindlar. De ska försöka fånga bjäller-personen. Den som lyckas blir ny bjällra.
BZZ-leken
En person är bidrottning och får titta, resten måste blunda eller har ögonblindlar. Bidrottningen ”gömmer” sig i ett hörn, ligger stilla och är tyst. Resten är bin och kryper runt på golvet för att hitta henne. När bina träffar på varandra säger de BZZ!, om den de krockat med också svarar BZZ! letar de vidare. Får de inget svar har de hittat bidrottningen, och får lägga sig jämte, vara tysta och öppna ögonen. Sist kvar blir ny drottning.
Räven och hönorna
Finns i lite olika varianter, jag tror den här funkar bäst för barn. Räven står i sitt bo, hönorna ganska nära. Lekledaren ropar en ramsa (har bara sett den på engelska) i stil med ”jag ser en liten liten… RÄV” – men byter ut sista ordet mot katt, björn eller annat. Räven får bara börja jaga när man ropat ”räv”. När räven fångat en höna följer denna med till boet och blir också räv, och man börjar om.
Katt och möss
Hittade den på SCA’s sida, men vet inte om den är tidsenlig. Två vuxna bildar en port som alla mössen springer igenom. Katten står med ryggen mot, men ropar då och då ”pang” eller liknande. Då blir porten en fälla som slår igen runt den mus som är där just då. Den fångade musen bildar en ny port mot ryggen av någon av de vuxna, så att mössen får fler fällor/portar.
Mongolisk fotboll
Spelas egentligen med hästar och ett dött får, men man kan ha en mössa, kudde eller boll istället. Man har ett ”mål” och två lag – ”bollen” måste runda en pinne och föras över mållinjen, de från andra laget försöker sno den så att DE kan ta den över mållinjen istället. Det lag som snor bollen måste också runda pinnen innan de får göra mål.Man kan köra lite olika varianter; att mössan alltid måste bäras på huvudet, att kudden bara får vidröras med händerna, bollen bara med fötterna…)
Prisoner’s base
Två lag. Varje lag har en kapten och ett bo. Spelplanen är rektangulär och bona ligger i var sitt hörn av rektangelns ena kortsida. Diagonalt mot bona finns fängelser, där en från varje lag är fångad. Den ena kaptenen börjar med att skicka ut en spelare för att antingen frita fången eller retas med det andra laget. Kapten nr2 skickar då ut en av SINA män för att fånga den första spelaren. Kapten nr1 skickar ut någon för att fånga denne och så vidare… Om man fångat den man skickats ut för att fånga för man den till fängelset och springer sedan tillbaka till sitt bo utanför spelplanen. Så länge man håller i sin fånge eller är utanför planen är man ”pax”. Fritagna fångar och deras räddare återvänder också till boet utanför planen. Väl tillbaka i boet kan man skickas ut på ett nytt uppdrag. Viss risk för tacklingar och skador här. En lösning är att genast plocka ut dem som tacklar; de får titta på tills nästa lek.
Dra hank
Två tävlande sitter på golvet med fotsulorna mot varandra och håller i samma pinne. De ska försöka dra upp varandra, den som först lyfter med baken från golvet har förlorat.
Tappade handsken
Alla står i en ring med ryggen utåt. En person går runt ringen och släpper en handske eller näsduk bakom ryggen på en person. Sedan ska han försöka ta sig hela varvet runt cirkeln utan att bli fångad av den som han släppte handsken bakom – det roliga är att om man är försiktig kan man gå hela varvet runt utan att någon märker att man släppt handsken.