Av Padraig Gliadrach O’Ceallaigh

Den utan tvekan mest kände och hyllade teaterförfattaren genom tiderna, William Shakespeare, föddes 1564 i Stratford i England. Hans far John kom från en bondefamilj men studerade handskmakeri. Han försörjde sig sedermera som ullhandlare och var gift med Mary Arden som kom från en respekterad familj i grannskapet. Efter två tidigare missfall blev William deras förste son, och han fick senare fem syskon till.

Det finns inga uppgifter om vad William hade för sig innan han fyllt 18. Då äktade han Anne Hathaway, en bonddotter från trakten som var åtta år äldre än han. De fick tre barn, Susanna (som föddes bara ett halvår efter deras bröllop) samt tvillingarna Hamnet och Judith (som föddes två år senare). Sedan saknas åter uppgifter om vad som hände i Shakespeares liv fram till 1592 när han dyker upp i London (alltså sju år senare). Hamnet dog bara 11 år gammal, något som skall ha gjort William förkrossad.

När han kom till London hade Shakespeare hunnit bli författare och de första verken han fick publicerade var två långa dikter. 1594 slog han följe med ett nytt skådespelarsällskap under ledning av Richard Burbage. Där kom han att vara kvar i nästan tjugo år, både som skådespelare och författare. De spelade ofta för Drottning Elisabeth I, och när hon dog 1603 fick sällskapet kungligt beskydd av James I och började kallas ”kungens män”. Shakespeare blev allt mer förmögen tack vare sin andel i The Globe, och 1597 köpte han ett av de största husen i Stratford, New Place. Hans far, som hunnit bli borgmästare och förlänats ett sköldebrev, dog 1601.

Tiden som följde var den mest produktiva i Shakespeares liv. Han skrev många av sina mest kända verk, och teatersällskapet framförde ofta sina pjäser för hovet.

1609 kunde sällskapet stoltsera med tillgång både till inomhusteatern the Blackfriars och the Globe, den teater som mest förknippas med Shakespeare. William åtevände till Stratford 1611, och spenderade allt mindre tid i London. Han dog 1616 och begravdes i Den Heliga Treeningehetens kyrka i Stratford. På hans gravsten står det:
Good friend, for Jesus’ sake forbear
To dig the dust enclosed here
Blessed be the man that spares these stones
And cursed be he that moves my bones.
Det pågår ständiga dispyter om huruvida William Shakespeare verkligen var upphovsman till de pjäser som bär hans namn. Det har anförts att han omöjligen kunde haft den kunskap och erfarenhet som skulle krävts för att beskriva de skiftande miljöer, ofta av kunglig och utrikespolitisk karaktär, som återfinns i hans pjäser. Både Anthony Bacon och Edward de Vere, Earl av Oxford har pekats ut som möjliga spökskrivare. Ingendera teori verkar dock i dagsläget kunna bevisas.

I London har en kopia av The Globe byggts upp, endast ett stenkast från den plats där de stenrester som återstår från originalet kan beskådas (teatern brann ner 1613, byggdes upp igen men revs av puritanerna 1644). Kopian är det enda hus i hela London som fått dispens att vara byggt med halmtak, något som varit strängeligen förbjudet ända sedan den stora branden 1666. Om man passerar London kan jag verkligen rekommendera att man åker dit och går på en visning. Har man tur så kan man till och med få se en repetition, för teatern är i bruk och nya Shakespearpjäser sätts upp varje år.